Chernobyl 2019 bästa TV-serien

Att en serie om Tjernobylolyckan 1986 skulle få så stor gensvar bland TV-tittarna hade nog aldrig regissören till serien, svensken Johan Renck kunnat drömma om. På bara 4 avsnitt har serien samlat tillräckligt med fans för att sitta som etta på IMDBs lista över TV-serier. Med ett betyg på 9.7/10 slår Chernobyl 2019 serier som Breaking Bad (9,4/10), Game of Thrones (9,4/10) och The Sopranos (9,1/10).

Handlingen i TV-serien är för det mesta på röjningsarbetet efter olyckan. Istället som i andra serier där man gärna spenderar tid på att introducera några av huvudkaraktärerna först, är explosionen på kärnkraftverket något av det första man ser. Efter det får man se arbetarnas panik över vad som kan ha inträffat och deras chock över vad som har hänt.

Vi får också i serien följa människorna vars liv helt kastades i spillror på grund av olyckan. En av dessa människor är Lyudmilla Ignatenko vars man (Vasily Ignatenko) är en av de brandmän som åker till Tjernobyl för att släcka elden. Vad som händer med dessa två människorna är en spoiler, men det ska understrykas att hela deras storyline är baserad på en berättelse ur boken ”Voices from Chernobyl: The Oral History of a Nuclear Disaster”. Berättelserna i boken kommer ifrån människor som blev drabbade av Tjernobylolyckan, en av dessa människor var Lyudmilla Ignatenko.

Utöver att serien har en svensk regissör så spelas en av huvudrollerna (Boris Shcherbina – Vice ordförande i Sovjetunionens ministerråd) av Stellan Skarsgård.

Vad stämmer överens med verkligheten?

Mycket av det som visas i serien är baserat i verkligheten, vissa av sakerna är ändrats en aning och ytterst få grejer är påhittade. Exempel på en händelse som ändrades från verkligheten är när en helikopter störtar efter att ha flugit för nära reaktor 4. I verkligheten hände detta något senare än när det sägs ha hänt i serien, det hände också inte direkt, utan helikoptern hann göra ett antal landningar mellan flygningarna innan olyckan inträffade. Något som är helt påhittat är karaktären Uljana Jurevna Chomjuk, som är en karaktär som ska representera en rad olika riktiga människor som arbetade med lösningar efter olyckan.

Varför Chernobyl 2019 har blivit så populär

Att Chernobyl 2019 har blivit så populär är förmodligen eftersom den skildrar verkligheten som den var för de människor som drabbades hårdast av kärnkraftsolyckan. Allt från befolkningen i Pripyat som tvingades lämna allt de ägde till de brandmän och andra räddningsarbetare som dog en grotesk död. Även Sverige drabbades av vad som hände i Tjernobyl, då det regnade ner radioaktivt avfall i trakterna kring Gävle är det en idag stora kontroller över produkter som kommer där ifrån.

Vill du lära dig mer om kärnkraft i allmänhet och uran i synnerhet så rekommenderar jag att ni kollar in sajten https://uran.nu.

 

Framförallt är det renar som kontrolleras extra noga då de äter lav som suger åt sig radioaktivitet. Kärnkraftsolyckan blev också elden för antikärnkraftsrörelsen, som absolut inte vill att något land ska använda kärnkraft som energikälla. Något som än idag är på tapeten.

Hur det kommer bli med elförsörjning i framtiden kan nog bara de som forskar inom energi veta, men om man ser till hur elektriker har introducerat installation av solceller så är det tydligt att det är dit vi är på väg mer och mer.

Chernobyl går att se på HBO Nordic, totalt kommer det vara 5 avsnitt. Det femte och sista avsnittet släpps tisdagen den 4:de juni.