Undvik olagliga sajter som nyafilmer

Nu såhär i karantäntider är det många som sitter hemma och har ingenting att göra. Vardagen har tagit paus och för att få tiden att gå lite snabbare väljer nog många att streama både filmer och serier hela dagen lång. Vad folk kanske inte tänker på är att vissa av dessa streamingsajter är helt olagliga och videor som visas på dessa är antingen stulna eller olagligt uppladdade. En sådan olaglig sajt är nyafilmer.lol.

Varför man ska undvika nyafilmer

Streamingsajter som nyafilmer kan verka helt lagliga och ofarliga men är i själva verket tvärtom helt olagliga och farliga.

Sajten har skapats för att locka folk att se filmer gratis i hög upplösning, istället för betaltjänster som Netflix och Viaplay. Då människor har förlorat sina jobb under pågående pandemi, vet personerna bakom sajten att de kommer få många besökare från människor som inte har råd att betala för streamingtjänster men ändå söker efter nya filmer att titta på.

Det som gör sajter som nyafilmer farliga är bland annat att det genom att spela en video eller ens gå in på sajten kan ge ens dator, surfplatta eller mobil flertalet virus och andra skadliga programvaror, och tro inte att ni är säkra för att ni använder en iPhone eller Mac, då även dessa kan infiltreras av skadlig programvara.

Utöver skadlig programvara innehåller nyafilmer och andra gratis streamingsajter en massa reklam från företag som inte har några problem att göra reklam på sidor som innehåller olagligt material. Detta kan vara för att de gör reklam för något som inte får marknadsföras i vanliga kanaler, eller så säljer de något som också är olagligt, eller båda.

Det kanske mest fruktansvärda med nyafilmer.lol och andra sajter med bioaktuella gratisfilmer är att filmsajten kan vara ett sätt finansera andra kriminella verksamheter, så som knarksmuggling och trafficking. För att hålla koll på vilka streamingmetoder sajter som är lagliga kan man besöka streamalagligt.se, där finns det listor på laglig streaming.

För att undvika att man hjälper brottslingar bör  man alltid välja att se film och serier på legitima streamingtjänster som exempelvis Netflix, Viaplay, HBO eller Prime Video.