SVT Play julkalender är ett bättre namn på årets julkalender

I år som varje år sedan 1960 kommer SVT att sända Julkalendern, årets julkalender har namnet Storm på lugna gatan. Kalendern kommer att handla om en familj som flyttar från storstaden till en liten by vid namn Järnkroken. Vad som skiljer årets kalender och kalendrar detta decenniet från de äldre är hur alla barn kommer titta på kalendern. Istället för att sätta sig framför TV:n kommer miljontals barn sätta sig med varsin surfplatta och knappa in SVT Play julkalender, för att där se årets julkalender. Det är därför som årets kalender istället för att heta Julkalendern (i Sveriges Television) bör byta namn till SVT Play julkalender.

Varför SVT Play julkalender?

Med namnbytet hade SVT signalerat att årets julkalender är en kalender med fötterna i en ny era. En era där TV:en inte längre är en central del i våra (och framförallt barns) vardagliga liv. SVT som ska vara tillgängligt för alla bör därför redan under årets kalender förbereda förändringar, och på så sätt visa att de hänger med i framtiden. Den första och kanske lättaste förändringen som SVT skulle kunna göra är att ändra namnet från endast Julkalendern till SVT Play julkalender. Att byta namn på ett av de mest efterlängtade årliga programmen kommer säkert få många att bli arga, men vi ska inte glömma att mellan åren 1960-1970 så hette programmet faktiskt Adventskalendern. Ett namnbyte är därmed inte helt omöjligt eller främmande.

 

Då en surfplatta innebär att barn själva kan välja när och vad de vill se för något kanske namnbytet innebära ännu större förändringar till kalendern. Vad dessa förändringar skulle vara är svårt att säga, kanske får vi någon dag se SVT göra som Netflix och släppa alla avsnitt på en och samma dag. Då hade alla barn (och vuxna) som vill se kalendern i sin takt, kunnat göra det. Då barn gärna ser om samma avsnitt om och om igen, hade 24 avsnitt lätt kunnat spelas i repris varje dag. Istället som nu, där det är ett nytt avsnitt per dag. En sådan stor förändring hade verkligen varit anledning för SVT att byta namn på Julkalendern till SVT Play julkalender.

När börjar julkalendern?

Årets kalender börjar som vanligt den första december och sänds i både Barnkanalen och på SVT 1.

Vilken tid börjar julkalendern?

Kalendern sänds i Barnkanalen klockan 07:15 och klockan 18:30 på SVT1. Varje avsnitt går att se i repris på SVT Play, om man av någon anledning inte kan se avsnittet på TV (ifall någon gör det).

Rolig kuriosa

1971 var året då Julkalendern fick sitt nuvarande namn, åren innan hette den adventskalendern.

1976 och 1985 är unika eftersom de är de enda åren som ingen ny kalender har visats. Istället visades det år 1976 en repris av Gumman som blev liten som en tesked (mera känd som Teskedsgumman, från 1967). År 1985 visades det en repris av Trolltider (från 1979).

1973 sändes Mumindalen, det var den första kalendern som sändes i SVT2 (kallades på den tiden för TV2). Detta var lite kontroversiellt eftersom det var en kanal som inte alla kunde se på den tiden. 1973 var också första året då kalendern i radion och TV:n var olika.

Mysteriet på Greveholm – Grevens återkomst (från 2012) är den första kalendern som är en uppföljare till en tidigare kalender, Mysteriet på Greveholm (från 1996).

Det gjordes 2016 en omröstning om den bästa julkalendern någonsin. Av alla kalendrar som SVT visat vann Sunes jul (från 1991). Sunes jul fick 21 procent av alla röster. Resterande topp 5 var:

2. Mysteriet på Greveholm (från 1996, 17%)
3. Trolltider (från 1979, 12%)
4. Gumman som blev lite som en tesked (från 1967 och 1976, 7 %)
5. Pelle Svanslös (från 1997, 5%)

Helt klart finns det många olika åsikter från många olika generationer som tyckt till om vilken den bästa är. Ska bli spännande att se ifall årets julkalender – Storm på lugna gatan blir en tittarfavorit, eller en flopp.