Virtuell server påminner om Skynet i Terminator

Vad en virtuell server är

För er som inte känner till vad en virtuell server är, kommer det nu här en kort förklaring. En virtuell server är en central enhet som finns i molnet och går att hyra. Specifikt är det en enhet som finns lagrad på en huvudserver. Det finns alltså ingen fysisk version för just den enheten man själv använder. En huvudserver huserar inte bara en massa antal virtuella servrar. Med molnet kan dessa skalas upp eller ner vid behov. Att skala upp en virtuell server innebär att man ökar resurserna till enheten. Utöver enkel upp och nedskalning, behöver man inte avvara plats för enheten, vare sig hemma eller på kontoret. Den fysiska huvuddatorn står istället hos det webbhotell som man hyr den enheten ifrån, vilket underlättar när det krånglar. Det finns en tekniker som står beredd på plats.

Hur en virtuell server påminner om Skynet ifrån Terminator

Nu undrar säkert många av er, ”hur påminner en virtuell server om Skynet ifrån Terminator?”, och det är vad jag ska försöka förklara.

Skynet är ju som bekant ett neuralt nätbaserat nätverk bestående av många självmedvetande robotar (AI, artificiell intelligens) som delar medvetande. Det är också ett superintellekt system (även det AI) från filmserien Terminator. Skynet är den största ondskan i Terminatorfilmerna, och är den eller det som alltid försöker ta död på huvudkaraktärerna.

Det finns ett antal liknelser mellan en virtuell server och Skynet. Ur människans perspektiv hade båda som syfte att förenkla processer som annars är tidskrävande och kräver experter att klara av. I Skynets fall handlar det om att försvara USA och besvara krigsförklaringar. Det är därför Skynet får kontroll över all USAs datoriserade militära arsenal, allt från hela Stealth Bomber flottan till hela USAs kärnvapenarsenal. För virtuell server handlar det om att kunna komma åt enheten via molnet och kunna skala om den vid behov. Samtidigt som de som är tekniskt kunniga står redo och kan börja fixa problemet inom några minuter från och med problemet upptäcks. De båda liknar varandra mer än så, de är båda också beroende av molnet för att skicka ut och hantera information.

Där Skynet hanterar information för att döda mänskligheten och garantera sin egen överlevnad, hanterar virtuella servrar allt mellan affärssystem och E-post. Den tredje och sista jämförelsen som går att göra mellan de båda är att båda uppdateras. De uppdateras antingen av sig själva (Skynet) eller med hjälp av mänskligt ingripande (virtuell server). Skynet med sin superintelligenta AI hade på bara några veckor efter aktivering lärt sig allt den behövde veta, och uppnådde då artificiell medvetenhet. Dagens dataenheter har ingen superintelligent AI som gör att de kan lära och uppgradera sig. Dagens teknik kan dock med människans hjälp uppgraderas och patchas, så att de inte är oförberedda för hot. Likt hur Skynet skyddade sig själv när mänskligheten försökte stänga av den, måste en datorenhet kunna skydda sig mot digitala hot.

Hur en virtuell server påminner om en Terminator

Även en Terminator har mycket gemensamt med en virtuell server. Precis som en sådan är robotarna i Terminator sammankopplade till en central huvuddator och precis som en server kan en Terminator ta emot information via molnet. Terminators har som sagt AI, vilket betyder att de är intelligenta nog att förstå att de måste ibland ta till skyddande medel. Till exempel vissa kläder (T-1000 klär sig som polis i Terminator 2), eller ta skydd från gevärsskott. Dagens teknik har också en säkerhetsfunktion som gör att tekniken kan fortsätta fungera och vara tillgänglig även när det förekommer systemfel.