Virtuell server påminner om Skynet i Terminator

Vad en virtuell server är

För er som inte känner till vad en virtuell server är, kommer det nu här en kort förklaring. En virtuell server är en server man kan hyra och som finns i molnet, mer specifikt är det en server som finns lagrad på en huvudserver. Det finns alltså ingen fysisk version för just den servern man själv använder. En huvudserver huserar inte bara en virtuell server, utan en mängd olika virtuella servrar. För att komma åt den virtuella servern använder man sig av molnet, med molnet är det kan man skala upp och ner vid behov. Att skala upp en virtuell server innebär att man ökar resurserna till servern. Utöver enkel upp och nedskalning, gör en virtuell server att man inte behöver avvara plats för den, vare sig hemma eller på kontoret. Den fysiska huvudservern står istället hos det webbhotell som man hyr den virtuella servern ifrån, vilket underlättar när servern krånglar, det finns en tekniker som står beredd på plats.

Hur en virtuell server påminner om Skynet ifrån Terminator

Nu undrar säkert många av er, ”hur påminner en virtuell server om Skynet ifrån Terminator?”, och det är vad jag ska försöka förklara.

Skynet är ju som bekant ett neuralt nätbaserat nätverk bestående av många självmedvetande robotar (AI, artificiell intelligens) som delar medvetande, samt ett superintellekt system (även det AI) från filmserien Terminator. Skynet är den största ondskan i Terminatorfilmerna, och är den eller det som alltid försöker ta död på huvudkaraktärerna.

Det finns ett antal liknelser mellan en virtuell server och Skynet, ur människans perspektiv hade båda som syfte att förenkla processer som annars är tidskrävande och kräver experter att klara av. I Skynets fall handlar det om att försvara USA och besvara krigsförklaringar, det är därför Skynet får kontroll över all USAs datoriserade militära arsenal, allt från hela Stealth Bomber flottan till hela USAs kärnvapenarsenal. För virtuell server handlar det om att kunna komma åt servern via molnet och kunna skala om den vid behov, samtidigt som de som är tekniskt kunniga står redo och kan börja fixa problemet inom några minuter från och med problemet upptäcks. Skynet och virtuella servrar liknar varandra mer än så, de är båda också beroende av molnet för att skicka ut och hantera information.

Där Skynet hanterar information för att döda mänskligheten och garantera sin egen överlevnad, hanterar virtuella servrar allt mellan affärssystem och E-post. Den tredje och sista jämförelsen som går att göra mellan Skynet och en virtuell server är att båda uppdateras, antingen av sig själv (Skynet) eller med hjälp av mänsklig ingripande (virutell server). Skynet med sin superintelligenta AI hade på bara några veckor efter aktivering lärt sig allt den behövde veta, och uppnådde då artificiell medvetenhet.Virtuella servrar har ingen superintelligent AI som gör att de kan lära och uppgradera sig, men likväl kan virtuella servrar med människans hjälp uppgraderas och patchas, så att de inte är oförberedda för hot. Likt hur Skynet skyddade sig själv när mänskligheten försökte stänga av den, måste en virtuell server kunna skydda sig mot digitala hot.

Hur en virtuell server påminner om en Terminator

Även en Terminator har mycket gemensamt med en virtuell server. Precis som en virtuell server är robotarna i Terminator sammankopplade till en central huvuddator och precis som en virtuell server kan en Terminator ta emot information via molnet. Terminators har som sagt AI, vilket betyder att de är intelligenta nog att förstå att de måste ibland ta till skyddande medel, till exempel vissa kläder (T-1000 klär sig som polis i Terminator 2), eller ta skydd från gevärsskott. Virtuella servrar har också en säkerhetsfunktion som gör att de kan fortsätta fungera och vara tillgängliga även när det förekommer systemfel.